Skip to main content

Cultuurreis voor ouders

Hebben jullie een leuke meivakantie gehad? Deze groep ouders zeker wel! Tijdens de eerste week van de vakantie hebben zij Griekenland bezocht tijdens de 3e 'cultuurreis voor ouders' georganiseerd door Paul Groos en Annemiek Ketelaars. 

In de Griekse zon zijn 41 ouders van Athene naar Thessaloniki gereisd. Onderweg hebben ze o.a. de berg bij Olympos beklommen, de kloosters van Athos bezocht en beelden in Thermopylae bekeken. Het was een geslaagde reis! 🌞🇬🇷

Paul de Leeuw op school

Afgelopen september zette Paul de Leeuw met een heuse filmploeg de school lichtelijk op z'n kop. Voor het nieuwe TV-programma 'Niet klein te krijgen' werden er opnames op onze school gemaakt. In het programma volgt Paul de Leeuw vijf kinderen met een levensbedreigende ziekte, Luuk uit klas 4 is één van hen. Gelukkig gaat het momenteel goed met Luuk! Vanaf dinsdag 11 april wordt het programma uitgezonden op NPO1 om 21.30 uur. Wil je graag de aflevering met Luuk (en Rianda 😉) zien? Deze wordt waarschijnlijk op 16 mei uitgezonden! 📺

India restaurant

Ook dit jaar kan er weer aangeschoven worden aan de tafels van het Indiarestaurant! Wij zijn een enthousiaste groep leerlingen en docenten die heerlijke Indiase maaltijd gaan bereiden... zoals die heerlijke papadums die tijdens de Open Dag te proeven waren 😋

Wilt u graag aanschuiven op 14 of 15 maart? Stuur dan een mailtje naar het mailadres (zie post) om een tafel te reserveren!

Greenteam

Op het dak van onze school liggen vele honderden zonnepanelen. Een paar jaar terug maakte ons @greenteamsgn daarvoor de eerste plannen. Wat kun jíj doen om de klimaatopwarming tegen te gaan? En wat kunnen we met zijn allen doen? Met hun plannen en acties vragen ze nóg meer aandacht voor een duurzame school en wereld. 🌱🌍

Open Huis

Het zit er weer op: ons Open Huis. Op twee middagen (1 en 10 februari) ontvingen we in totaal ongeveer 500 bezoekers en op de Open Dag op 4 februari ruim 1400 bezoekers. Op zaterdag 11 februari was de school open voor alle leerlingen die geïnteresseerd zijn in Intermezzo.

Gelukkig hadden we ook meer dan 100 leerlingen die ons hielpen. Want zeg nou zelf: onze eigen leerlingen kunnen je toch het beste vertellen hoe het er bij ons op school aan toegaat!

Op de Open Dag hing de lucht van versgebakken appelflapjes in het trappenhuis. En muziek van onze schoolband en van dj Dieke vulde het gebouw. In de gymzaal klommen de leerlingen tegen de klimmuur op. In de Taalstraat maakten de 7e- en 8e-groepers een boektitel met emoticons, onder het genot van een lekker stokbroodje met brie. 

Ken-je-Klassiekenquiz

Een klassieker onder gymnasiasten: de Ken-Je-Klassiekenquiz 🏛 Normaal gesproken vindt de regionale voorronde van Gelderland in @valkhofmuseum plaats, maar door de verbouwing daar werd uitgeweken naar de Baula bij ons op school!

Wie weet heeft de 'thuislocatie' wel een beetje geluk gebracht, want het team dat namens onze school meedeed heeft de voorronde gewonnen en mag mee gaan doen aan de landelijke finale! Gefeliciteerd allemaal!

Er is nog zoveel meer...

Vind jij het ook zo leuk om in de huid van iemand anders te kruipen? En om samen uit te vinden hoe je op het toneel publiek aan het lachen of huiveren krijgt? Van de eerste tot en met de zesde kun je het vak drama doen, maar daarbuiten kun je ook toneelspelen. De leerlingen van de Gymfuif bedenken elk jaar samen een voorstelling 🎭

Kerstpakketten voor de voedselbank

Bijna 1000 huishoudens in Nijmegen halen wekelijks een voedselpakket op bij de voedselbank. Dat aantal is fors gestegen nu steeds meer mensen financieel in de knel zitten! Al jarenlang zetten onze derdeklassers zich in de maand voor Kerst in om zoveel mogelijk producten en financiële donaties te verzamelen voor mensen die aangewezen zijn op de Voedselbank. Vooral luxeproducten zijn natuurlijk in trek. Een blikje zalm, luxe noten of chocolade kerstkransen kunnen veel klanten van de Voedselbank zich normaal gesproken niet veroorloven. Dit jaar heeft de actie weer meer opgebracht dan vorig jaar!

Tu peux répéter, s’il te plaît ?

De bewering dat Fransen geen Engels kunnen, is in 99% van de gevallen heel erg terecht! Dat is ook niet zo gek, als je kijkt naar het onderwijs dat ze daar krijgen. De arme docente Engels op de school in Besançon wist niet wat haar overkwam: de leerlingen uit Nederland spraken stuk voor stuk beter Engels dan zij…
De Franse leerlingen pasten hun woordgebruik en spreektempo aan ons niveau. Maar toch hebben we toch ten minste duizend keer ‘Tu peux répéter?’ moeten zeggen. En als er echt helemaal niks van de Franse woordenbrij te maken viel, dan gokte je maar gewoon op ‘oui’ of ‘non’, in de hoop dat dat het goede antwoord was. In maart komen ze bij ons. Daar hebben we nu al zin in!

RAZZIA Seminar

Tachtig jaar geleden vond vlakbij waar onze school nu staat een akelige razzia plaats. 196 Joden werden opgepakt en op transport gezet naar (uiteindelijk) Auschwitz. Slechts vier van hen kwamen levend terug. Deze gebeurtenis wilden we, samen met andere organisaties, natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Op vrijdag 18 november zijn op verschillende plaatsen enkele ‘struikelstenen’ geplaatst samen met een aantal van onze leerlingen. In een messingplaatje lees je welke slachtoffers op die plek herdacht worden. Op donderdag 24 november organiseerde (o.a.) onze docent geschiedenis Marije Meijering een seminar voor alle vierdeklassers met geschiedenis in hun pakket. Het filmpje toont een impressie van deze indrukwekkende dag.

Bekijk de video

The story behind the Thai Smile

Yannaphat Bosch uit klas 6 werkte de afgelopen maand aan zijn eigen documentaire The story behind the Thai smile. Dat deed hij tijdens lessen, maar ook daarbuiten.
Hij verwonderde zich over dorpelingen in Thailand. Met weinig bezit waren zij tóch gelukkig. In interviews met Thaise inwoners onderzocht hij wat daaraan ten grondslag ligt. Het antwoord leidde naar de religie van de meeste Thai: het boeddhisme.

Bekijk de video

Paarse vrijdag op 9 december

@sgn.gsa had er weer een mooie dag van gemaakt. Nagels konden gelakt worden, cakejes werden verkocht (en gegeten natuurlijk) en veeeel leerlingen en medewerkers waren in verschillende tinten paars gekleed. 💜