Skip to main content

Leerlingenclubs

Ook na schooltijd bruist het nog op school! Leerlingen gaan in debat met elkaar, vertellen verhalen, spelen Dungeons en Dragons of maken muziek. En zit jouw clubje er niet tussen? Dan richt je er gewoon zelf één op!


GSA

Op het Gym hoort iedereen erbij. Je kunt zijn wie je wil zijn. In de GSA (‘Gender and Sexuality Association’) komen leerlingen uit alle jaren bij elkaar. Voorzitter Friso: ‘We geven voorlichting aan mentoren over queer-bewustzijn. En organiseren films en leuke activiteiten.’ Gewoon even bijpraten? Dat kan natuurlijk ook altijd! Vorig jaar voer de GSA mee op een boot in de Canal Parade in Amsterdam: een feest van regenboogkleuren en herkenning!

De regenboogclub van het Stedelijk Gym Nijmegen

NGC

Ken je de Nijmeegse Gymnasiasten Club (NGC) al? De NGC’ers zorgen ervoor dat iedereen helemaal los kan gaan op de dansvloer tijdens onze schoolfeesten. De meeste feesten voor klas 1, 2 en 3 zijn op school. Bovenbouwfeesten zijn in Waalhalla of Doornroosje. De NGC bedenkt thema’s, strikt vette DJ’s en artiesten en staat garant voor good vibes. En o ja, met Valentijnsdag en Sinterklaas bezorgen ze met een grote glimlach jouw bloem of chocoladeletter aan andere leerlingen.

De feestclub van het Stedelijk Gym Nijmegen

Spatha Rhetoricae

Spatha Rhetoricae is de debatvereniging van het Stedelijk Gym. Vind jij het ook leuk om het soms echt beter te weten? De debaters van Spatha Rhetoricae doen niet anders. Hoe kun je aantrekkelijk spreken in het openbaar? De Spathanen oefenen hoe je kunt winnen op argumenten en presentatie. En doen jaarlijks mee aan belangrijke debattoernooien. De debat­vereniging wordt volledig gerund voor en door leerlingen. Naast goed debatteren staan plezier en gezelligheid centraal. De vereniging traint elke week en neemt vaak deel aan bekende scholieren- en studentendebattoernooien.

De debatclub van het Stedelijk Gym Nijmegen

Green team

Op het dak van onze school liggen vele honderden zonnepanelen. Een paar jaar terug maakte ons Green Team daarvoor de eerste plannen. Wat kun jíj doen om de klimaatopwarming tegen te gaan? En wat kunnen we met zijn allen doen? Juist deze vragen stimuleren de leerlingen van het Green Team. Met hun plannen en acties (warmetruiendag,  een kledingruilmarkt of een klimaatdemonstratie) vragen ze nóg meer aandacht voor een duurzame school en wereld.

De klimaatclub van het Stedelijk Gym Nijmegen

Muzikantencafé

Maak je graag muziek en vind je het leuk om dat samen te doen? Dan kun je elke twee weken terecht in het Muzikantencafé. Pop, jazz, soul of blues: alles is mogelijk. Je ontmoet muziekfans uit alle jaarlagen. Misschien kom je er wel net de gitarist of zanger(es) tegen die je zoekt! Natuurlijk maakt het niet uit of je nu al de sterren van de hemel speelt of nog maar kort een instrument bespeelt. Professionele muzikanten geven leuke masterclasses.

De muziekclub van het Stedelijk Gym Nijmegen

Gymfuif

Vind jij het ook zo leuk om in de huid van iemand anders te kruipen? En om samen uit te vinden hoe je op het toneel publiek aan het lachen of huiveren krijgt? Van de eerste tot en met de zesdeklas kun je het vak drama doen. Maar ook daarbuiten kun je toneelspelen. De leerlingen van de Gymfuif bedenken samen een voorstelling, over kibbelende Griekse goden, koningen met grootheidswaan of een eigenwijs koffieapparaat… Sta jij ook op de planken in theater De Lindenberg?

De drama club van het Stedelijk Gym Nijmegen

De kader

Op de foto zie je het kader (de redactie en schrijvers) van De Kader, de leerlingenkrant van het gym. Elke maand schrijven zij een schoolkrant vol! Inspiratie halen zij uit lessen, buitenschoolse activiteiten, opvallende outfits van klasgenoten en veel meer. Vaste rubrieken zijn: een interview met een mystery-teacher, leuke puzzels, kritische geluiden en natuurlijk komische uitspraken van wie dan ook. Leerlingen uit alle leerjaren vormen het kader van De Kader.

De leerlingenkrant van het Stedelijk Gym Nijmegen

Computercafé

Op vrijdagmiddag staan de computers en warme chocomel klaar. Vind je het leuk om uitgebreid te klooien met computers? Schuif dan aan! Maak je eigen Minecraft-mod, kom developen, hacken, programmeren en experimenteren. In het ComputerCafé kijken we kunsten van elkaar af en hebben we veel lol met bits and bytes.

Computercafé van het Stedelijk Gym Nijmegen

Verhalen vertellen Stedelijk Gym Nijmegen

Erat olim

Verhalen vertellen is een skill die altijd van pas komt: bij een presentatie, of als je een keer moet speechen. Of als je een goede smoes moet vertellen omdat je je huiswerk niet gemaakt hebt. Om te leren vertellen kun je elke week terecht bij vertellersgroep ‘Erat Olim’, Latijn voor ‘Er was eens…’